הורות מניעתית

"הורות, המקצוע הכי קשה שלא נלמד בשום בית ספר ובשום קורס"-האם זה נכון, יעיל, ומועיל להמשיך ולומר כך?

כשזוג צעיר "נכנס להריון", ישנה הסכמה כללית על ידם ועל ידי הסובבים אותם שקורס הכנה ללידה הינו חיוני. הזוג מבין שהם זקוקים לידע וכלים לקראת הלידה האורכת מספר שעות , תהליך לו הם מייחסים, ובצדק, חשיבות רבה. אך איזה ידע יש להם, ובאילו כלים ישתמשו לגדל את ילדם שנים רבות? היכולת הזאת, הם חשים, טמונה בהם, ואין להם צורך ללומדה. המציאות, לצערי, מוכיחה אחרת. אלפי הורים צעירים, אך לא רק, מבקשים עזרה ותמיכה בהתמודדות עם קשיים בתחום ההורות מהשירותים הפסיכולוגיים והפסיכיאטרים של קופות החולים, או באופן פרטי. החברה בה אנו חיים רוויה בקורסים, סדנאות, ובתי ספר להורים, שמנסים לטפל בבעיות שונות הקשורות להורות, לאחר היווצרותן. למה לחכות?

מעבודתי הפרקטית עם מאות הורים וילדים, מכל שכבות הגילאים, אני יודעת שבמקרים רבים הדרכה הורית מוקדמת היתה מונעת התפתחות של בעיות, שעם הגדילה הולכות ומסתבכות. רכישת ידע והכשרה עוד בשלב היותם זוג צעיר בהריון, או בנקודות מעבר בהתפתחות הילד, עשויה להקל משמעותית בהתמודדותם של הורים עם האתגרים החשובים בגידול הילדים, ומניעתן של בעיות לפני היווצרותן.

סדנת להורות מניעתית

הינה בת 8 מפגשים ומיועדת לזוגות צעירים בשלבים שונים של תכנון ההורות ועד ללידה עצמה. כל קבוצה כוללת בין 10-15 משתתפים. המפגשים מורכבים מחלק מובנה בשילוב עם שיח חופשי לגבי לשוחח נושאים שמטרידים. נושאי המפגשים:

  1. מה השפעת מצבם הנפשי והזוגי של ההורים על התפתחותו של תינוקם.
  2. אילו שינויי חיים צפויים לכל אחד מבני הזוג ולזוג עצמו, עם היוולדו של התינוק.
  3. ההבדלים בין ההורים בכל הנוגע לטיפול בתינוק ואיך זה משפיע?
  4. האם התינוק ערני בימיו הראשונים? לכמה גרייה וכמה מנוחה הוא או היא זקוקים ומה החשיבות של כל אחד מן הדברים.
  5. איך עוזרים לתינוק לישון בלילה ומה החשיבות של הדבר. איפה כדאי שיישן, עם מי ועם מי לא.
  6. תחושת ביטחון עצמי, ערך עצמי, וויסות רגשי, האם זה מולד? מה תורם לפיתוחם, והאם זה מוקדם מדי לדבר על זה? מה תפקידם של ההורים בהקשר הזה.
  7. גבולות, מתי אפשר להתחיל להציבם, מדוע הם חשובים, ואיך כדאי לעשות זאת?
  8. חשיבות הטיפול העצמי וטיפוח הזוגיות לצד ההורות.

הורות המקצוע הקשה ביותר שלא נלמד בשום בית ספר